deze pluktuin willen we in de wereld zetten

Ecologisch verantwoord

Deze bloemenpluktuin vloeit voort uit onze liefde voor bloemen en de natuur.  We hanteren daarom een aantal basisprincipes. Zo vermijden we ten alle tijde bestrijdingsmiddelen en kiezen we zoveel mogelijk voor bloemen of planten die bijzonder aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.  Een korte wandeling door de pluktuin zal je dit wel bevestigen ;-).
En ja, dit alles kost meer tijd en energie, maar het is het ons meer dan waard! 

Van veld naar vaas

We leven in een complexe, mondiale maatschappij, maar we geloven in een duurzame korte keten handel. Jouw bloem komt van bij ons op het veld tot bij jou thuis in een vaasje. De ecologische voetafdruk wordt daarom tot een minimum beperkt en zo zien we het graag!   

De natuur op voorschrift

Bloemen en een ruimere zin ‘de natuur’ doen iets met je als mens.  Je wordt aangespoord om je zintuigen te gebruiken.  Vooreerst kijken we naar de schoonheid van een bloem, maar we ruiken ze ook, voelen ze en in sommige gevallen mogen we zelfs proeven. Door al deze zintuigen te gebruiken, vertragen we ook. We stoppen eventjes met denken en gaan volledig op in het moment.  Daarom is de natuur ook heilzaam.  We reageren fysiek en mentaal-emotioneel ook op dit contact:
– onze concentratie verhoogt
– er komt ruimte en we ervaren een vorm van ontspanning
– er komen meer positieve gevoelens op de voorgrond
– onze hartslag daalt, evenals het cortisolgehalte (stresshormoon) in ons bloed en onze bloedsuiker

Ga je regelmatiger de natuur in, dan versterk je dus op lange termijn je fysieke en mentale gezondheid, evenals je welzijn.
Geen wonder dus dat artsen in sommige landen, kijk maar naar de Scandinavische landen, natuur gaan voorschrijven als ‘medicijn’.

Daarom; je vindt overal stoelen of een bankje.  Ga even zitten, neem een boek mee of zelfs je verrekijker, want in het Banhoutbos zitten een paar prachtige roofvogels die soms gedag komen zeggen.